O festiwalu

Pomysł Mazurskiego Festiwalu Operowego BELCANTO w Mrągowie powstał w 2015 z inicjatywy Fundacji AVANGART przy wsparciu Pani Burmistrz Miasta Mrągowo Otolii Siemieniec oraz CKiT w Mrągowie.

Myślą przewodnią było umożliwienie szerokiej publiczności obcowania ze światem opery na najwyższym poziomie artystycznym, przybliżenie tego pięknego gatunku muzycznego i pokazanie, że wcale nie musi być trudny w odbiorze.

Jako fundacja na rzecz Kultury i Sztuki AVANGART bardzo ubolewamy nad tym, że polska publiczność, a w szczególności młodzi ludzie mają tak mały kontakt z muzyką operową. Poprzez ten festiwal chcemy to umożliwić zapraszając wybitnych solistów i kształtując koszt biletów w przystępnych cenach dla każdego.

Festiwal ten jest pierwszą imprezą tego typu w kraju w której może wziąć udział tak liczna publiczność. Możliwość tą daje nam największy w Polsce, pięknie położony amfiteatr w Mrągowie nad urokliwym jeziorem Czos.